Young woman

TIPSENE MOT FORKJØLELSE, SÅR HALS OG MUNNSÅR

Sesongen for forkjølelse, vond hals og sprukne lepper er her. Er du plaget? Her får du noen enkle råd til hva du gjør bør når plagene inntreffer.

Publisert: 19. februar 2020 kl 09:02

Young woman

Forkjølelse er en av våre vanligste hverdagsplager. Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) rammes de fleste voksne personer av forkjølelse hvert år, gjerne mer enn én gang. NHI forteller at forkjølelse er en øvre luftveisinfeksjon som forårsakes av virus, det vil si at du får betennelsesforandringer i nese, svelg og luftrør. Og denne hverdagsplagen inntreffer helst når det blir kaldere.

– Høysesongen for forkjølelse ligger foran oss. Den kommer med kulden, i tillegg pleier ofte det høye stressnivået under juleinnspurten å bidra til at flere blir syke, sier Inger Johanne Kjelsen, som er apoteker på Boots apotek på Storo i Oslo.

NÅR HALSEN BRENNER

Et av de mest karakteristiske trekkene ved forkjølelse, er at halsen blir sår og vond. Noen kjenner på en brennende følelse, som også går under navnet «piggtrådhals». Inger Johanne er ikke ukjent med at det er nettopp denne følelsen som gjør at folk oppsøker apoteket med forkjølelsen.

– Det mest plagsomme med forkjølelsen kan være nettopp det at halsen verker. Tradisjonelt er det mange som bruker halstabletter og halspastiller for å lindre sårheten, men nå har apotekene halstabletter som også har en smertestillende effekt. Det aktive stoffet benzydamin lindrer smerte og irritasjon i munn og svelg, enten smerten skyldes virus eller bakterier. Selv om også disse tablettene smaker godt, må man huske at de er et reseptfritt legemiddel, og følge anvisningen på hvor mange tabletter man kan bruke i løpet av dagen, sier Inger Johanne.

NÅR NESEN RENNER

Et annet trekk ved forkjølelsen er nesen som aldri slutter å renne.

– Den rennende nesen behandler du best med papirservietter og nesespray. Tilbudet av effektiv og skånsom nesespray er større enn før, husk å be ditt lokale apotek om råd. Og husk å velge myke papirservietter, nesen kan bli sår i løpet av dagen når du hyppig må pusse nesen, forteller Inger Johanne.

MUNNSÅR – FORKJØLELSENS FØLGESVENN

Det sies at en (hverdags)plage kommer sjelden alene, og det gjelder også forkjølelsen. Den fører nemlig til at immunforsvaret blir nedsatt, og mange opplever da at også munnsårene melder sin ankomst. Denne forbindelsen er såpass vanlig at munnsår også kalles forkjølelsessår. Slike sår er ubehagelige, men heldigvis finner du effektiv behandling på nærmeste apotek. Jo raskere du behandler, dess mindre blir såret og plagene det medfører.

Inger-Johanne Kjelsen, apoteker på Boots Storo

– Når du kjenner den karakteristiske, prikkende følelsen, er det viktig at du besøker apoteket med en gang. Jo tidligere, jo bedre effekt. Behandler du umiddelbart, og klarer å la være å plukke på det, kan munnsåret gå over i løpet av et par dager for de fleste, sier Inger Johanne Kjelsen.

– Apoteket har midler som gir rask effekt på munnsåret, de bør brukes allerede fra den første leppeprikkingen. Noen er kremer, og noen får du som pumpe-gel. Felles for alle er at du smører dem på fem ganger om dagen. Får du blemmer kan du også bruke munnsårplaster. Det blir en fysisk barriere som beskytter mot infeksjoner og ubetenksom pirking, fortsetter Inger Johanne.

– Hvis du venter til blemmene sprekker og blir til sår, må sårene også gro, og det blir mer komplekst å behandle. Da er det også viktig å la sårene være helt i fred, siden de kan infiseres. Blir det puss i sårene, bør du desinfisere og legge på sårsalve. Behandler du med en gang du kjenner prikkingen, kan du altså unngå mye plager, forteller apotekeren på Boots apotek på Storo.

OGSÅ MUNNSÅRET SKYLDES VIRUS

Munnsår skyldes at man har en infeksjon av Herpes Simplex-viruset, og at dette viruset får et utbrudd. Typiske faktorer som utløser disse utbruddene er solbrenthet, høyt stressnivå og altså nedsatt immunforsvar. Så mange som tre av fem er bærere av viruset, men ikke alle får munnsår.

– Selv om viruset ikke er smittsomt når det ligger i «dvale», kan du smitte andre når du har utbrudd av munnsår. Vær obs på dette, for eksempel ved ikke å drikke av samme glass som andre, og ved å huske å vaske hendene ofte, ikke minst når du har smurt leppene, avslutter Inger-Johanne Kjelsen, apoteker ved Boots apotek på Storo.

SLIK HOLDER DU FORKJØLELSEN UNNA

Her får du tre gode råd fra Boots-apoteker Kjelsen for hvordan du kan holde forkjølelsen unna.

God håndhygiene – dette er første bud. Har du vært på steder med mye mennesker, bør du alltid vaske hendene, ikke minst når du kommer hjem til deg selv. Da unngår du å dra med deg bakterier fra shoppingturen inn i din egen stue. Ikke glem barna; vask hendene deres når de kommer hjem fra barnehage og skole, og gjerne også når de leveres i barnehagen, sier Inger Johanne, før hun fortsetter:

Påkledning er et annet viktig punkt. Det er så enkelt som at du må kle deg godt, kle deg etter været. Beskytt hode, hals og hender, og pass på at du ikke fryser, fortsetter apotekeren.

– En tredje ting du bør huske i forkjølelsessesongen, er å passe på hvor og hvordan du hoster og nyser. Ha helst med deg et lommetørkle eller papir som du hoster og nyser i, har du ikke dette bruker du albuen. Da hjelper du både deg selv og andre med ikke å spre smitten videre, sier Inger Johanne.

Behandlingsformer for FORKJØLELSE

Forkjølelse

ZYX

Zyx (benzydaminhydroklorid) lindrer smerte og irritasjon i munn og svelg hos voksne og barn over 6 år. Skal ikke...