Young woman

Tenk nytt når forkjølelsen herjer og halsen er vond

Forkjølelsessesongen er i full gang, og vond hals er et vanlig symptom. Nordmenn sverger til egenbehandling, og ofte handler vi av gammel vane.

Publisert: 23. oktober 2019 kl 08:10

Young woman

Da kan vi gå glipp av nye og effektive behandlingsmetoder, men på apoteket er det hjelp å få.

At forkjølelsessesongen er i gang, kan apotekteknikerne Anita Mikkelsen og Marianne Mørken på Sykehusapoteket i Tønsberg bekrefte. De forteller at folk flest ikke har tid til å være syke, og vil ha noe som lindrer symptomene raskt.

PLUKKER SELV – FØLGER GAMMEL VANE

Selv om Marianne og Anita står klare til å hjelpe kundene i apoteket, er det mange som liker å plukke selv i hyllene.

– Det virker som om mange handler av gammel vane. Folk kjøper det de er vant med, og det er få som spør om hva som er dokumentert effektivt. Det er flere som spør om bivirkninger, sier Mørken. Hun forteller at det går i C-vitamin, solhatt, nesespray, hostesaft og halspastiller.

EGENBEHANDLING VED FORKJØLELSE

Ofte handler egenbehandling om å lindre symptomer som tett nese, hoste og sår hals.

Sår hals er ofte et av de første symptomene ved forkjølelse, influensa eller andre halsinfeksjoner. Den kan skyldes bakterier eller virus. Slimhinnene i halsen og svelget blir irriterte, og det er vondt å svelge.

Tett nese er først og fremst ubehagelig, men den kan også gjøre deg mer utsatt for øre- eller bihulebetennelse. Derfor er det viktig å holde luftveiene åpne når du er forkjølet. Ulike former for nesespray, saltvannsspray og saltvannsløsninger kan hjelpe med dette. Saltvann anbefales ofte sammen med eksempelvis Otrivin.

Hoste deles gjerne inn i to hovedgrupper – slimhoste og tørrhoste. Disse behandles ofte forskjellig.

Slimhoste er en produktiv hoste, det vil si at du hoster opp slim. I utgangspunktet skal man ikke behandle slimhoste, siden det er viktig at slimet kommer opp fra luftveiene. Unntaket er hvis hostingen gjør at du ikke får sove. Da kan du forsøke med slimløsende midler som Solvipect eller Bisolvon. Ved en kronisk bronkitt kan du bruke det slimløsende legemiddelet Bronkyl.
Tørrhoste er en irritasjonshoste hvor du ikke hoster opp slim. Denne hosten har i seg selv ingen funksjon, men forteller deg at slimhinnene i halsen er irriterte. Ved tørrhoste kan du bruke hostedempende midler som Noskapin. Her finnes det også effektive reseptbelagte hosteprodukter, som du eventuelt kan snakke med din lege om.

Følgende råd kan være til hjelp:

  1. Hold deg varm, og sørg for å få i deg nok drikke.
  2. Unngå, eller reduser, røyking.
  3. Reseptfrie legemidler som inneholder virkestoffene paracetamol eller ibuprofen kan lindre smerten ved sår hals. Disse finnes også i flytende form.
  4. Zyx sugetabletter (benzydaminhydroklorid) er et reseptfritt legemiddel som lindrer smerte og irritasjon lokalt i halsen. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.
  5. Vanlige halstabletter kurerer ikke sår hals, men kan virke lindrende samtidig som de stimulerer spyttsekresjon, og dermed smører munnhulen og slimhinnene som ofte føles tørre ved forkjølelse.

LYTT TIL KROPPEN

På apoteket får du råd og medisiner som kan bidra til å lindre symptomer når forkjølelsen herjer.

– Men det er også viktig å lytte til kroppen og ta det litt med ro når man er syk, avslutter Anita og Marianne på Sykehusapoteket i Tønsberg.

Legemidler som brukes ved forkjølelse

Det finnes ingen kur mot forkjølelse. Antibiotika hjelper ikke mot virus. Ved bruk av antibiotika mot forkjølelse, er det altså ingen effekt utover eventuelle bivirkninger av medisinen.

Forkjølelse går over av seg selv i løpet av noen dager. Det finnes imidlertid legemidler som kan lindre noen av symptomene. Disse kan kjøpes på apoteket eller i butikken. Generelt er det lite forskning på virkningen av forkjølelsesmedisiner, og derfor vanskelig å si noe om effekten av dem. Legemidler som brukes ved forkjølelse, er smertestillende, slimhinneavsvellende, antihistaminer og hostemedisin.

Smertestillende kan brukes mot vond hals, muskelsmerter eller hodepine.
Paracetamol og ibuprofen kan kjøpes uten resept. Det er forsket lite på bruk av smertestillende ved forkjølelse, men det er stort sett enighet blant legene om at de virker. Paracetamol i for store doser kan gi alvorlig leverskade. Sjekk pakningsvedlegget eller snakk med legen om dosering.

ZYX kommer i fire smaker, kjøpes på apotek

Zyx lindrer smerte og irritasjon i munn og svelg hos voksne og barn over 6 år. Skal ikke brukes av barn under 6 år, gravide, ammende, astmatikere, eller de som er overfølsomme mot noen av innholdsstoffene eller mot salisylsyre. Inneholder aspartam og skal ikke tas av personer med fenylketonuri. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. En sugetablett  3 ganger daglig i høyst 7 dager.

Slimhinneavsvellende midler kan åpne en tett nese, og holde den åpen i flere timer. Forskningen er imidlertid ikke omfattende nok til å vise at de faktisk fungerer over flere dager. De bør ikke brukes i mer enn en uke. De bør heller ikke gis til barn under to år.

Antihistaminer brukes vanligvis mot allergi. Under en forkjølelse kan du bruke antihistaminer mot nysing og rennende nese, men virkningen er svak. Antihistaminer kan også ha bivirkninger, for eksempel svimmelhet, hodepine og søvnighet. Antihistaminer bør ikke gis til barn under seks år.

Hostemedisiner, på fagspråket antitussiva, er en fellesbetegnelse på flere forskjellige stoffer. Dokumentasjon på effekt er stort sett dårlig. Noen er avhengighetsskapende.

Det finnes ikke vitenskapelige grunnlag som kan rettferdiggjøre den utbredte bruk av medisiner, som for eksempel kamfer, mentol, ammoniumklorid og sorbimakrogoler. Mange av de populære preparatene inneholder sukker som er uheldig, men som kan gjøre bruken mer tiltrekkende. Guaifenesin er et stoff som skal virke hostedempende og slimløsende. Dokumentasjonen er imidlertid dårlig også for dette preparatet.

Hostedempende medisiner kan inneholde morfinlignende stoffer. Disse gir effekt ved å hemme hostesenteret i hjernen. Disse legemidlene er imidlertid avhengighetsskapende. De bør ikke brukes ved bilkjøring.

Noskapin er en hostedempende medisin som ikke virker som narkotika, så den bør eventuelt prøves først. Hostedempende medisiner bør ikke gis til barn under seks år. Heller ikke de med kroniske luftveislidelser som KOLS bør bruke disse medisinene. Ved kroniske luftveislidelser kan det være viktig å hoste og få opp slim. Spør legen om medisinene er egnet for deg.

Kilder: Helsedirektoratet, HelseNorge.no og Felleskatalogen

Artikkel er publisert første gang desember 2015

Behandlingsformer for FORKJØLELSE

Forkjølelse

ZYX

Zyx (benzydaminhydroklorid) lindrer smerte og irritasjon i munn og svelg hos voksne og barn over 6 år. Skal ikke...