Young woman

SURE OPPSTØT I GRAVIDITETEN?

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med sure oppstøt. Det finnes heldigvis hjelp å få.

Publisert: 21. februar 2020 kl 02:02

Young woman

De fysiske endringene kroppen går igjennom i løpet av en graviditet medfører ofte ulike plager og påkjenninger. En plage mange stifter bekjentskap med i løpet av en graviditet, er halsbrann og sure oppstøt.

NATURLIG ÅRSAK TIL SURE OPPSTØT

Halsbrann og sure oppstøt, også kalt refluksplager, er vanlig hos gravide, spesielt i siste del av svangerskapet.1 Dette skyldes at fosteret, og dermed livmoren, blir stadig større. Når denne trenger mer plass, presses innholdet i magesekken oppover mot spiserøret. Dermed presses også magesyre oppover. Når magesyren beveger seg oppover, irriteres slimhinnen i spiserøret, noe som kan føre til en sviende, brennende følelse.

HVORDAN UNNGÅ SURE OPPSTØT

Den brennende, sviende følelsen er ubehagelig og de fleste vil prøve å unngå den. Enkle grep som å sove med hodet hevet, unngå sene, store og fettrike måltider og unngå mat- og drikkevarer som kan trigge plager, som for eksempel kaffe, kan være lure grep for å unngå og lindre halsbrann.1 Enkelte sverger også til mandler og et glass skummet melk.2

Hvis dette ikke er nok, bør du søke råd hos en lege eller på apoteket. En god regel under et svangerskap er å alltid diskutere legemiddelbruk med lege, jordmor eller farmasøyt, selv om legemidlene er reseptfrie. På apoteket vil du finne en rekke effektive legemidler som fås kjøpt uten resept, deriblandt Novaluzid.

NOVALUZID* – TYGGETABLETTER

Novaluzid* er et syrenøytraliserende produkt som kan brukes av gravide. Med disse nøytraliseres magesyren i magesekken slik at det ikke oppleves ubehag når mageinnholdet skvulper opp i spiserøret.1 Tyggetablettene binder syren i magen og reduserer dermed surhetsgraden slik at plagene blir lindret. Effekten mot halsbrann og sure oppstøt inntreffer etter noen minutter og produktet tas ved behov. Novaluzid* kan også brukes under amming. Novaluzid* er tilgjengelig på alle landets apotek.

*Novaluzid er et reseptfritt legemiddel til behandling av halsbrann og sure oppstøt. Forsiktighet utvises hos de med nedsatt nyrefunksjon. Ved store og/eller langvarige plager bør lege kontaktes. Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk.

Behandlingsformer for MAGE OG TARM

Mage og tarm

ALCOS-ANAL MOT HEMOROIDER

Alcos-Anal inneholder natriumoleat og er et reseptfritt legemiddel som kan...

Mage og tarm

MARZINE

Marzine tabletter 50mg er reisesyketabletter som motvirker kvalme og brekninger.

Mage og tarm

NOVALUZID

Syrenøytraliserende tyggetabletter med mintsmak

Mage og tarm

VI-SIBLIN

Romoppfyllende avføringsmiddel, men kan også hjelpe mot løs mage.

Mage og tarm

VANQUIN

Vangquin er et legemiddel mot småmark (barneorm). Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk.

Mage og tarm

AC3

Ac3 Comfort behandler og forebygger endetarmsplager og brukes for å lindre symptomer som irritasjon og kløe f.eks.

Mage og tarm

MOXALOLE

Moxalole doseposer. Til behandling av forstoppelse.