Young woman

PRIKKER DET I LEPPENE?

80%* av befolkningen bærer viruset som forårsaker det. Sol, stress og nedsatt immunforsvar utløser det. Hva da? Munnsåret – hverdagsplagen som dukker opp når du minst ønsker det. Sommersola er her og vi nyter alle solstrålene vi kan få, men vær oppmerksom. Heldigvis finner du effektiv behandling i nærmeste apotek. Husk å være tidlig ute, det stopper munnsåret raskest.

Publisert: 16. oktober 2018 kl 01:10

Det starter i det små. Best beskrives følelsen som prikkende og kriblende. Og du kjenner den i leppene. Da vet du hva som kommer. Et munnsår er på vei.

Munnsår skyldes at man har en infeksjon av Herpes Simplex-viruset, og at dette viruset får et utbrudd. Så mange som tre av fem er bærere av viruset, men ikke alle får munnsår. Og blant dem som får slike utbrudd, varierer hyppigheten – noen har det ganske regelmessig, mens andre kun får det én gang, og så aldri mer. Typiske faktorer som utløser disse utbruddene er solbrenthet, nedsatt immunforsvar og høyt stressnivå, sier Inger-Johanne Kjelsen, apoteker på Boots apotek på Storo.

– Selve utbruddene oppleves likt for de fleste. De starter med en innledende «prikking» i leppene, som følges opp av en eller flere blemmer på leppene og ved munnen. Disse kan etter hvert sprekke og bli åpne sår, som i verste fall infiseres. Skjer dette, blir munnsår en virkelig ubehagelig opplevelse, fortsetter Inger-Johanne Kjelsen.

BEST EFFEKT PÅ MUNNSÅR

Selv om munnsår er ubehagelig, er det godt å vite at du finner effektiv behandling på nærmeste apotek. Husk – jo raskere du behandler, dess mindre blir såret og plagene det medfører.

– Når du kjenner den karakteristiske, prikkende følelsen, er det viktig at du besøker apoteket med en gang; jo tidligere, jo bedre effekt. Hvis du venter til blemmene sprekker og blir til sår, må sårene også gro, og det blir mer komplekst å behandle. Da er det også viktig å la sårene være helt i fred, siden de kan infiseres. Blir det puss i sårene, bør du desinfisere og legge på sårsalve. Men altså – behandler du med en gang du kjenner prikkingen, kan du unngå mye plager, forteller Inger-Johanne.

– Behandler du umiddelbart, og klarer å la være å plukke på det, kan munnsåret gå over i løpet av et par dager for de fleste, fortsetter apotekeren på Boots apotek på Storo.

RASK BEHANDLING, MEN HVORDAN?

Når munnsåret er på vei, finner du effektive preparater i ethvert norsk apotek.

– Apoteket har midler som gir rask effekt på munnsåret, de bør brukes allerede fra den første leppeprikkingen. Noen er kremtuber, og noen får du som pumpe-flaske. Felles for alle er at du smører dem på fem ganger om dagen. Får du blemmer kan du også bruke munnsårplaster. Det blir en fysisk barriere som beskytter mot infeksjoner og ubetenksom pirking, sier Inger-Johanne Kjelsen.

– Normalt trenger du ikke oppsøke lege, men hvis munnsår er et stadig vedvarende og gjentagende problem, kan det være klokt å oppsøke fastlegen. Det samme gjelder hvis munnsåret ikke forsvinner etter egen behandling, men i stedet blir en stor infeksjon med mye puss, fortsetter apotekeren.

GJENKJENN SITUASJONENE

Inger-Johanne Kjelsen, apoteker på Boots apotek på Storo

Selv om munnsår kommer av Herpes Simplex-viruset, er det andre faktorer som gjør at viruset får utbrudd i form av munnsår. Gjenkjenner du disse, blir det lettere å forebygge.

– Hvis du ofte plages av munnsår, kan du prøve å gjenkjenne de utløsende faktorene. Kommer det når du er forkjølet, med nedsatt immunforsvar? Utløses det av eksponering for sterk sol? Følger det av en periode med mye stress? Stresset trenger for øvrig ikke være av den negative typen, for eksempel får mange bruder munnsår rett før bryllupet sitt. Når du vet hva som utløser, kan du også treffe tiltak – for eksempel å bruke solstift på leppene, hvis sterk sol er «synderen», sier Inger-Johanne Kjelsen.

– Selv om viruset ikke er smittsomt når det ligger i «dvale», kan du smitte andre når du har utbrudd av munnsår. Vær obs på dette, for eksempel ved ikke å drikke av samme glass som andre, og ved å huske å vaske hendene ofte, ikke minst når du har smurt leppene, avslutter Inger-Johanne Kjelsen, apoteker ved Boots apotek på Storo.

*Norsk Helseinformatikk, nhi.no

Behandlingsformer for MUNN- OG TANDPLEJE

Munn- og tannpleie

NYHET-SB12

Ønsker du en frisk pust som varer? Vil du motvirke karies? Ønsker du i tillegg å fjerne misfarging på tennene?

Munn- og tannpleie

SB12

SB12 er et produktserie bestående av blant annet munnskyll som motvirker og forhindrer dårlig ånde.

Munn- og tandpleje

ANTIX

Antix (aciklovir 5%) er et reseptfritt legemiddel med aciklovir til behandling av munnsår. Fra 12 år.