Young woman

NÅ BØR DU SJEKKE BARNA FOR LUS

Tiden etter vinter- og sommerferie er høysesong for lusespredning. Barna inntar igjen skoler og barnehager over hele landet og dermed spres lusa. Av den grunn har uke 10 og uke 35 blitt utpekt som nasjonale uker for lusesjekk.

Publisert: 19. februar 2020 kl 09:02

Young woman

Den mest effektive måten å stoppe spredning av hodelus på, er en felles dugnad for å sjekke om barna har hodelus og behandle hvis man finner de små krabatene. Uke 10 og uke 35 er nasjonale uker for lusesjekk, med Folkehelseinstituttet som en av aktørene.

ENKELT Å SJEKKE FOR LUS

Det er lett å sjekke barna for lus. Hvis du finner de ekle små krabatene, er det lurt å informere skolen/barnehagen og vennekretsen så fort som mulig. Husk at det ikke er flaut å ha lus. Hodelus har ingenting med hygiene å gjøre, de kan dukke opp i alle familier og finnes i alle hårtyper og hårlengder. Det er rett og slett uflaks.

Slik sjekker du barna for hodelus

For å gjennomføre en grundig lusesjekk, bør du bruke en lusekam. Dette medfølger i esken til alle Linicin behandlingsprodukter som kjøpes på apotek. Følg trinnene nedenfor i jakten på hodelus. Vær spesielt oppmerksom i hodebunnen, ved ørene og i nakkegropen.

  1. Legg et håndkle over skuldrene til barnet.
  2. Dersom barnet har langt hår, bruk et stort håndkle.
  3. Gre håret metodisk fra hodebunnen og ut til hårtuppene.
  4. Begynn ved pannen og gre bakover. Jobb deg nedover mot ørene.
  5. Len hodet fremover og gre deretter fra nakkegropen mot pannen.
  6. Husk at døde luseegg kan sitte godt i håret. Bruk fingerneglene for å dra disse ut.

Se film her som illustrerer hvordan man bør utføre en lusesjekk.

ENKELT Å BEHANDLE HVIS LUSA HAR KOMMET

Avdekker lusesjekken at det er lus i hus, bør du behandle så fort som mulig. Linicin er effektive behandlingsprodukter mot lus som virker på kun 15 minutter. Velg Linicin behandlingsprodukt ut ifra hårtype og lengde til den som skal behandles. Linicin produktene virker ved å blokkere oksygentilførselen til lus og luseegg slik at de kveldes. Det er ingen giftstoffer i produktene og det er ingen fare for resistensutvikling hos lusene.

Husk å lese bruksanvisningen nøye før bruk og bruk rikelig med produkt under behandling slik at hele håret og hodebunnen er godt gjennomfuktet. Lusa kan nemlig overleve der det ikke er påført produkt. Linicin skal alltid påføres i tørt hår. Gjenta behandlingen etter 7-10 dager.

Les mer om Linicin behandlingsprodukter her.

ENKELT Å FÅ OVERSIKT

Du kan nå få en god pekepinn på hvor stor risikoen er for lus i ditt fylke ved å gå inn på www.luseradar.no. Denne siden gir en uoffisiell oversikt over lusespredningen i Norge, og baserer seg på salget av lusemidler over hele landet. Et interaktivt Norgeskart viser med fargekoder hvilke fylker som er mest utsatt for lusespredning hver uke. Når risikoen er høy, merkes fylket med rød farge.

Behandlingsformer for HODELUS

Hodelus

LINICIN PREVENT SPRAY

Linicin Prevent Spray og forhindre at lus spres til deg og dine.

Hodelus

LINICIN

Linicin er en produktserie som effektivt forebygger og behandler hodelus.