Young woman

IKKE VÆR FLAU OVER DINE MUNNSÅR

Sykdom, stress, sol og mensen må ta skylden for munnsår. Heldigvis kan du forebygge.

Publisert: 02. mai 2017 kl 12:05

Young woman

Det kommer alltid ubeleilig. Idet du kjenner den diffuse prikkingen og sitringen på leppen, vet du at noe er på gang. Når den væskefylte blemmen viser seg på huden er du helt sikker: Du har fått munnsår. Igjen!

Først og fremst er munnsår en plage fordi det oppleves som skjemmende, men det kan også være smertefullt når blemmene sprekker opp i små sår. For mange er også munnsår forbundet med skamfølelse.

– Mange kan nok oppleve munnsår som litt tabu, fordi det ikke er så lett å skjule når man først har fått det og fordi det kobles til kjønnssykdommen herpes, forteller Gunhild Kile Sandvik, farmasøyt og fagredaktør i Apotek 1. Det er herpes simplex type 1 (HSV-1) som gir de gjenkjennelige munnsårene. Også kjønnsherpes, herpes simplex type 2, som smitter ved seksuell kontakt, kan gi infeksjoner på leppene.

Du har uansett ingen grunn til å gå med lut rygg om du får munnsår, for du er ikke alene om å bære på viruset. Hele 80 % av befolkningen er smittet, de fleste allerede før puberteten. Det er bare ikke alle som får utbrudd. Kun 25 % får jevnlige plager, i gjennomsnitt to årlige angrep poengterer Sandvik.

Forskere ved University of Utah har forsøkt å komme til bunns i hvorfor noen stadig får munnsår, mens andre slipper unna. 600 personer fra 43 generasjonsfamilier ble undersøkt i en studie som ble publisert i Journal of Infectious Diseases. Et identifisert gen, kalt <c21orf91> ser ut til å måtte ta skylden for hyppige herpesutbrudd.

Er du en av dem som tapte i dette genlotteriet, er det godt å vite at tilstanden, i de aller fleste tilfeller, er helt ufarlig. De fleste munnsår går over av seg selv i løpet av en drøy uke eller to. Det finnes likevel en rekke preparater som kan lindre ubehag og forkorte varigheten på utbruddet.

Stress og solsesong

Har du først fått herpes-viruset i kroppen blir du ikke kvitt det. Etter et utbrudd legger viruset seg i en dvale, helt til det våkner til live igjen og forårsaker nye blemmer og sår. Enkle tiltak kan likevel hindre hyppige angrep. De små sårene kalles gjerne for forkjølelsessår og det er ikke uten grunn. Du får nemlig ofte munnsår med på kjøpet når du er litt tufs.

– Når allmenntilstanden er nedsatt og immunforsvaret er nede for telling, som ved en forkjølelse, ligger alt til rette for å få munnsår, forklarer Gunhild Kile Sandvik. Stress og søvnløshet kan gi den samme sure svien. Mindre åpenbart er det kanskje at solen kan gjøre samme skade. Dette er grunnen til at våren og sommeren er høysesong for de små irriterende sårene.

– UVB- strålene i sola kan trigge munnsår. Man bør unngå å bli solbrent, noe som jo er fort gjort når den første vårsola kommer. Særlig viktig er det at du ikke blir solbrent på leppene. Bruk derfor solfaktor i hele ansiktet, råder Kile Sandvik.

3 FAKTA OM MUNNSÅR

Kan munnsex gi munnsår?

Ja, det kan det. Og vise versa. Forkjølelsessår kan smitte ved oralsex og gi sår på kjønnsorganet. Det vanlige er likevel at herpes type 1 gir munnsår, mens herpes type 2 gir sår i underlivet.

Barn kan få blemmer.

Barn smittes gjerne av munnherpes før femårsalderen. De fleste barn er symptomfri i sine første leveår. Når barn får utbrudd av munnsår, kan de oppleve å få blemmer inne i munnen, noe som er mindre vanlig hos voksne.

Irriterende? Ja. Farlig? Nei.

Medisinsk hjelp hos lege er sjelden nødvendig når du får munnsår. Er utbruddet så kraftig at sårene sprer seg til øyene, bør du oppsøke hjelp. Dersom sårene ikke gror i løpet av 14 dager eller det dannes gule sårskorper rundt nese og munn, kan det ha oppstått en infeksjon i sårene. Heldigvis skjer dette ytterst sjeldent.

Slik forebygger du munnsår

Stress ned.

Det er sjeldent sunt å stresse, ei heller når du ønsker å unngå munnsår. Når du går på høygir er kroppen mer mottagelig for sykdom. Det samme skjer under ”jordbæruka”. Mensen og munnsår går nemlig hånd i hånd for mange kvinner. I denne perioden er kroppen din allerede litt i opprør, så forsøk å senke tempo.

– Se litt på livet ditt generelt. Får du nok søvn, får du nok hvile, får du god og nok ernæringsrik mat? Alt dette påvirker allmenntilstanden og kan utgjøre en forskjell, sier Gunnhild Kile Sandvik.

Smør deg.

Den er så etterlengtet og kjærkommen, den første vårsola som varmer etter en lang vinter. Men den samme sola kan også trigge munnsår. Vær derfor nøye med å påføre solkrem før du stikker nesa ut. – Velg høy solfaktor, minst spf 25 og glem ikke å smøre leppene. Bruk en leppepomade som inneholder solfaktor, råder farmasøyten og fagredaktøren.

Viktig med vask.

Et munnsår er på sitt mest smittsomme når blemmen brister og det danner seg sår på huden. Hudkontakt kan spre smitte, både til andre steder i ansiktet ditt og til andre mennesker. Har du fått ett sår, vil du jo ikke ha flere. Vask derfor hendene eller brukdesinfiserende håndrens når du har tatt på såret ditt.

Behandlingsformer for MUNN- OG TANDPLEJE

Munn- og tannpleie

SB12

SB12 er et produktserie bestående av blant annet munnskyll som motvirker og forhindrer dårlig ånde.

Munn- og tannpleie

NYHET-SB12

Ønsker du en frisk pust som varer? Vil du motvirke karies? Ønsker du i tillegg å fjerne misfarging på tennene?

Munn- og tandpleje

ANTIX

Antix (aciklovir 5%) er et reseptfritt legemiddel med aciklovir til behandling av munnsår. Fra 12 år.