Young woman

EN KORT FORTELLING OM MUNNHYGIENE

Den moderne tannbørsten er ikke mer enn rundt 100 år gammel. I dag kan vi ikke forestille oss livet uten den, men tidligere brukte mennesker andre hjelpemidler for å holde tennene rene, og pusten frisk.

Publisert: 10. mars 2016 kl 05:03

Fra steinalderen av

Til og med i steinalderen tok våre forfedre vare på munnhygienen. På den tiden gjorde de det ved hjelp av tyggepinner eller små trefliser. Beinfunn viser at selv urmennesket renset tennene sine, og begynte med dette for rundt 1,8 millioner år siden. På den tiden spiste de bare planter og kjøtt, og nesten ikke sukker, derfor hadde de knapt karies. De eldste sporene etter noe som minner om det vi i dag forbinder med munnhygiene dateres til rundt 4 000 år siden. Arkeologer har funnet små pinner i gravene til egyptiske faraoer fra denne tiden. Disse pinnene ble først grundig tygget opp, deretter fungerte de som en slags pensel. Selv i dag børster noen i urbefolkningen tennene sine på denne måten. Både egyptere, babylonere – og senere romerne – brukte i tillegg spesielle rengjøringspastaer for å pusse bort plakk. I Egypt besto blandingen av pimpstein oppløst i vineddik, den fungerte nærmest som en peeling for tennene. Det fjernet riktignok også tannemaljen, men med en gjennomsnittlig levealder på 30 år var det en bivirkning uten betydning for dem. Romerne på sin side brukte tannpulver som de enten laget av benmel og mynte, eller brente musehoder og utkokte hjørnetenner fra hund. Selv det å bruke bordsalt til tannrengjøring dateres tilbake til romerne. I India og det nære Østen brukte man heller ingefær, sennep, langpepper og alkalisk (syrenøytraliserende) aske. Tannpleie var luksus

Etter det romerske imperiets fall, ble tannpleien dårligere i Europa. Folkevandringer og korstog ga nemlig ikke rom for luksus. Dette endret seg så sent som i senmiddelalderen, siden skikker ved datidens hoff gjorde at det igjen ble lagt mer vekt på utseendet.

I Kina ble grisebust festet til bein- og bambushåndtak rundt 1500 e.Kr; dette var en tidlig forløper til tannbørsten. I Europa finner vi omtale av slike små børster først 250 år senere. I vår verdensdel ble de laget av dyrebein og hestehår. De som hadde råd til dem, brukte også svamper og tøystykker som et alternativ til disse børstene.

På denne tiden var tannbørsten fortsatt en luksus forbeholdt kongelige, og etter hvert rike kjøpmenn. Dette endret seg i 1780 da William av Storbritannia åpnet den første tannbørstefabrikken. Tannbørstene ble laget av bein og kuskinn. Det tok likevel ytterligere rundt 150 år før tannbørsten ble en billig og masseprodusert vare.

Tannbørster og tannpulver i alle hjem

På 1900 tallet inneholdt tannpulver pimpstein- eller teglsteinstøv, pulverisert egg eller ryggskall av blekksprut, samt kullpulver og magnesiumkarbonat. Dette ble blandet av en farmasøyt, eller produsert i de første fabrikkene for dette formålet. Deretter ble peppermynteolje eller honning, sukker eller fiololje tilsatt blandingen. For første gang ble det nå tilsatt antiinflammatoriske og smertestillende stoffer som salvie og nellikolje. I 1896 ble den første tannkremen som kan sammenlignes med dagens tannkrem introdusert på markedet.

I 1935 ble oppfinnelsen av nylon et gjennombrudd for tannbørsten. Syntetiske fiber erstattet dyrehår; slike fibre var mye mer sterile, og bedre tilpasset hygienekravene i moderne munnhygiene. Brukervennligheten ble også betydelig forbedret. I 1950 ble de opprinnelige, harde bustene erstattet av en mykere, og mer skånsom, nylonbust. Og så, på slutten av 1980-tallet, ble den elektriske tannbørsten introdusert. I dag inkluderer den daglige munnhygiene også bruk av munnskyll om morgenen. Munnskyll har blitt nesten like vanlig som å bruke deodorant for å unngå kroppslukt, og er det beste utgangspunktet for en perfekt start på dagen – det gir en forsikring om at man alltid har en god ånde. SB12 munnskyll sikrer førsteklasses pust i 12 timer, og en god følelse i munnen. Og for en frisk boost i løpet av dagen finnes SB12 boost, en effektiv tyggegummi som gir det lille kicket av friskhet når man trenger det utpå dagen.

Behandlingsformer for MUNN- OG TANDPLEJE

Munn- og tannpleie

SB12

SB12 er et produktserie bestående av blant annet munnskyll som motvirker og forhindrer dårlig ånde.

Munn- og tannpleie

NYHET-SB12

Ønsker du en frisk pust som varer? Vil du motvirke karies? Ønsker du i tillegg å fjerne misfarging på tennene?

Munn- og tandpleje

ANTIX

Antix (aciklovir 5%) er et reseptfritt legemiddel med aciklovir til behandling av munnsår. Fra 12 år.