Young woman

BRUKER DU RIKTIG MUNNSKYLL?

Munnskyll erstatter ikke en god runde med tannbørsten, men det kan spare deg for en ekstra tur til tannlegen.

Publisert: 21. februar 2020 kl 02:02

Young woman

Vær ærlig: Bruker du to minutter på tannpussen hver morgen og hver kveld? Antagelig ikke, dersom du er som folk flest.

– De færreste pusser tennene lenge og grundig nok. Det gjør blant annet at fluoren i tannkremen ikke får tid til å binde seg til tennene. At det ofte går litt kjapt med tannpussen er ikke den eneste grunnen til at du bør bruke munnskyll. – Belastningen på tennene er større i dag enn tidligere. Vi småspiser mer enn før, noe som øker faren for hull og plakk i tennene.

For uansett hvor flink du er med tannbørste og tanntråd, kommer du ikke til over alt. Hver tann har fem flater, når du pusser tennene kommer du kanskje over tre av disse. Munnskyll kommer derimot til over det hele, også nede i tannkjøttsranden.

I en av flere studier som er gjengitt i The Journal of Clinical Dentistry, fant forskere ut at daglig bruk av munnskyll reduserer oppbyggingen av plagg og betennelser i tannkjøttet. 139 personer var med i den omtalte studien, halvparten av disse ble bedt om å bruke munnskyll to ganger om dagen. Den andre halvparten fikk et placebo-produkt. Etter seks måneder hadde den første gruppen betydelig bedre resultater enn kontrollgruppen.

I tillegg til å beskyttende perleraden kan munnskyll også motvirker plager som dårlig ånde, ising eller misfarging på tennene. Kanskje sliter du med mer enn en plage og vil bli kvitt både ising og plakk?

– Det betyr ikke at du behøver å bruke to forskjellige munnskyll. Du får mer enn en effekt i ett produkt. Et munnskyll som motvirker dårlig ånde, inneholder eksempelvis også fluor som beskytter tennene. Velg derfor din variant ut fra det symptomet som er mest fremtredende.

Visste du at:

Tannpuss og munnskyll trenger tid for å virke?
De fleste pusser for kort og spytter munnskyllet ut for tidlig. For at ingrediensene skal få feste på tennene, bør du skylle i minst 60 sekunder. Ideelt sett skal du unngå å spise eller drikke den første halvtimen etter tannstellet.

FINN DIN FAVORITT:

Aiiii….det iser

Er du en av de mange som sliter med ising i tennene? Ising rammer svært mange av oss. En av årsakene er at man er litt for hardhendt med tannbørsten. Hull og sprekker i tennene, bleking og tannkjøttsykdommer er også årsaker til ising i tennene. SB12 Sensitive er et munnskyll som i tillegg til å gi frisk pust, også beskytter og lindrer ved ising i tennene. Produktet inneholder også 0,2% fluor, som er maksimal fluormengde, og styrker dermed tennene.

Farvel til dårlig ånde

Det er hyggeligere å snakke om frisk pust enn dårlig ånde, men egentlig er det jo to sider av samme sak. 20 – 30 % av oss opplever tidvis å ha pust som ikke lukter blomster. Dårlig ånde kan være et symptom på underliggende sykdom, men mer vanlig er det at det skyldes for eksempel matvarer du har spist, bruk av medisiner eller lavkarbo-kosthold.

SB12 munnskyll inneholder en blanding av sink og klorheksidin, som nøytraliserer og motvirker dårlig ånde. Som navnet sier, har munnskyllet effekt i 12 timer. Sb12 er utviklet på Universitetet i Oslo av norske tannleger og effekten er dokumentert i en rekke studier.

Null hull

Fluor er viktig i tannproduktene våre. Fluor styrker opp emaljen vår og gir oss sterke tenner. Ettersom kroppen ikke klarer å lage ny emalje til oss, må vi ta vare på den vi har. Velg derfor tannkrem og munnskyll med høyt fluorinnhold. Alle SB12 produkter inneholder fluor (med unntak av SB12 Spray).

Hvitt glis

Hvem vil vel ikke ha et skinnende hvitt smil? Men dessverre kan det vi spiser og drikker, påvirke fargen på tennene våre. SB12 White inneholder en aktiv ingrediens som skånsomt fjerner misfarging på tennene, uten å skade emaljen. Resultatet er et hvitere smil med naturlig emaljefarge. Produktet motvirker også dårlig ånde og har høyt fluorinnhold. Det liker vi!

Alle SB12 produkter selges på apotek.

Behandlingsformer for MUNN- OG TANDPLEJE

Munn- og tannpleie

SB12

SB12 er et produktserie bestående av blant annet munnskyll som motvirker og forhindrer dårlig ånde.

Munn- og tannpleie

NYHET-SB12

Ønsker du en frisk pust som varer? Vil du motvirke karies? Ønsker du i tillegg å fjerne misfarging på tennene?

Munn- og tandpleje

ANTIX

Antix (aciklovir 5%) er et reseptfritt legemiddel med aciklovir til behandling av munnsår. Fra 12 år.