Young woman

FERIEMAGE? BEVAR DEN GODE MAGEFØLELSEN GJENNOM HELE SOMMEREN

5 tips til å beholde den gode magefølelsen sommeren igjennom.

Publisert: 01. april 2016 kl 01:04

Young woman

Sommeren er enda ikke over, og mange tar en ferietur til sydligere strøk på sensommeren eller høsten. På ferie i utlandet erfarer flere at «magen har det best hjemme». Og er man hjemme, kan koselig grilling i godværet bli tungt for magen.

Kristin Møller, ernæringsfysiolog ved Lovisenberg sykehus

Kristine Møller er klinisk ernæringsfysiolog og er ekspert på norske mager, og er en talsperson for informasjonssiden Mageguiden.no. Hun gir sine tips til å beholde den gode magefølelsen sommeren igjennom – enten man er hjemme eller på ferie.

Hvordan bevare den gode magefølelsen gjennom resten av sommeren?

1. Ta med deg havregryn eller annet fiberrikt produkt på tur

I mange land er det mindre vanlig med grove kornprodukter. Dersom du er vant til å spise grovt brød, knekkebrød eller grøt til frokost kan det være en fordel å ha med seg noe på tur. Fiber er bra for tarmen, den får «fart på sakene» og kan gjøre feriehverdagen din enklere. Sørg for at du har minst et fiberrikt måltid i løpet av dagen. Dersom du har med deg havregryn, kan du ta en porsjon havregryn, helle over varmt vann (tevann) og så blande inn litt yoghurt og frukt. La det stå et par minutter og spis når det er avkjølt nok. En velsmakende (og fornuftig) del av et måltid.

2. Ikke glem å drikke vann

Om du får i deg for lite væske vil det øke sjansen for treg mage/forstoppelse. Reiser du til et varmere land er det viktig å fylle på med væske (som ikke er alkohol), for å unngå å bli dehydrert. I mange land blir man oppfordret til å drikke flaskevann, noe vi nordmenn ikke er så vant med. Det kan hende at du kan gå timer uten å drikke vann fordi du ikke har funnet et sted å kjøpe vann, og da blir du fort dehydrert. Spesielt sammen med alkohol er det viktig å få i seg vann. Ha som huskeregel at du alltid bestiller vann sammen med annen drikke, som vin, øl eller brus.

3. Spis grønnsaker til lunsj og middag

Grønnsaker sørger for at du får i deg litt mer fiber, som gjør det lettere for magen å jobbe.

I utlandet tilbereder de grønnsaker på andre måter enn hjemme, og salatene er også mer spennende. Grønnsaker og frukt smaker bedre i varme land på grunn av klimaet, så de er vel verdt en smaksprøve (eller flere). Benytt anledningen til å bestille grønnsaker til lunsj og middag. Ofte er grønnsaksretter sideretter, og ikke så store; det er ikke alltid vanlig at man får grønnsaker servert med det man har bestilt, for eksempel pizza eller pastaretter. Om du bestiller deg en salat, sjekk at salatgrønnsakene er godt skyldt og uten jord.

4. Dele porsjoner og desserter

Overspising kan gjøre magen mer stinn, og fettrik mat kan gjøre fordøyelsen tregere. Mange restauranter serverer store porsjoner, og det kan være vanlig at man deler på maten som blir bestilt og servert. Del maten med dem du reiser med, og bestill litt mer om dere ser det blir for lite. Det er lov å si seg mett, selv på ferie, så man må ikke overspise til hvert måltid selv om man er på tur.

5. Gå en tur hver dag

Mosjon kan hjelpe magen å komme i gang, og bli mindre treg dersom du sliter med det. Det er mye å se når man er på ferie, og for å være ekstra snill mot magen kan det være en god ide å gå en tur hver dag for å bidra til litt mosjon. Samtidig får du opplevd litt mer og forbrent noen av kaloriene du spiste og drakk i går. Om du tar initiativet til en liten tur skal du nok se at det er andre som vil være med også – mest sannsynlig er det ikke bare du som trenger å bevege på deg.

Behandlingsformer for MAGE OG TARM

Mage og tarm

ALCOS-ANAL MOT HEMOROIDER

Alcos-Anal inneholder natriumoleat og er et reseptfritt legemiddel som kan...

Mage og tarm

MARZINE

Marzine tabletter 50mg er reisesyketabletter som motvirker kvalme og brekninger.

Mage og tarm

NOVALUZID

Syrenøytraliserende tyggetabletter med mintsmak

Mage og tarm

VI-SIBLIN

Romoppfyllende avføringsmiddel, men kan også hjelpe mot løs mage.

Mage og tarm

MOXALOLE

Moxalole doseposer. Til behandling av forstoppelse.

Mage og tarm

AC3

Ac3 Comfort behandler og forebygger endetarmsplager og brukes for å lindre symptomer som irritasjon og kløe f.eks.

Mage og tarm

VANQUIN

Vangquin er et legemiddel mot småmark (barneorm). Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk.