Young woman

BARNEMARK? DETTE GJØR DU.

Barnemark er en hverdagsplage mange familier stifter bekjentskap med. Barn i skolealder er gruppen som oftest rammes. Heldigvis finner du effektiv og reseptfri behandling på nærmeste apotek.

Publisert: 16. oktober 2018 kl 01:10

Young woman

Barnemark er vanlig, både i Norge og resten av verden. Mange av oss vet kanskje ikke så mye om denne marken, hvordan man oppdager den, og ikke minst – hvordan man blir kvitt den. Dette finner du mer informasjon om i denne artikkelen. Mye av det du finner her er basert på hva Lommelegen og Store Medisinske Leksikon skriver om emnet.

EN VANLIG PLAGE

Kjært barn har mange navn, sies det. Det gjelder tydeligvis også mark. Typen vi snakker om her kalles både småmark, springmark, oxyuris og barnemark, som er navnet vi bruker i denne artikkelen. Dens egentlige navn er «Enterobius vermicularis»; en bitteliten mark som gir seg til kjenne når den infiserer tykktarmen. Barnemarke ne er rundt 10 millimeter, gulhvite, bevegelige, og har spisse ender. De kan nesten se ut som små, hvite, bevegelige tråder i avføringen. De er vanlige i både varme og kalde strøk, folk over hele verden kjenner barnemark som en uvelkommen «gjest».

Barnemark er den vanligste marken man infiseres med i Norge, så problemet er nok mer utbredt enn mange tror. Vanligst er forekomsten blant skolebarn mellom 5 og 10 år. Problemet gir seg gjerne til kjenne i form av analkløe, særlig om natten. Folkehelseinstituttet forteller på sine sider at dette ofte er den eneste plagen. Grunnen er at det er om natten hunnmarken vandrer til området rundt anus for å legge egg.

ET LIV I MØRKE

Barnemarkens liv finner sted inne i vertsorganismen, altså personen som er infisert, som regel et barn. Eggene kommer inn gjennom munnen, gjerne ved at et barn som allerede er smittet har hatt hendene nær anus, og deretter rører ved munnen. Eller ved at personer som ikke er smittet tar på noe som er berørt av smittede hender som har lagt fra seg egg, for eksempel dørhåndtak. God hånd- og toaletthygiene er altså viktige tiltak for å begrense spredning.

Fra munnen fortsetter eggene ned til tynn- og tykktarmen, der de fester seg til slimhinnen og utvikler seg til voksne mark. Etter å ha formert seg dør hannen. Hunnen legger eggene sine i huden i og omkring anus, deretter dør hun også. En enkelt mark kan legge mer enn 10 000 egg.

Ofte smittes dermed samme person igjen, ved at eggene overføres til munnen med fingrene, eller via sengetøy eller klær. Smitte blant familiemedlemmer er hyppig, siden egg kan være levedyktige i en ukes tid i vanlig innemiljø.

ER DET MARK?

Hvordan ser barnemark ut?

Hvordan finner foreldre ut om barnets kløe skyldes mark som bør behandles?

En vanlig måte er å trykke teip mot analåpningen, helst noen timer etter sengetid eller før toalettbesøk om morgenen. Deretter kan prøven analyseres i mikroskop, for å se etter egg. Én negativ prøve utelukker ikke nødvendigvis infeksjon.

ET MIDDEL SOM HJELPER MOT BARNEMARK – RASKT OG EFFEKTIVT

Hvis prøven viser at personen har barnemark, finner du Vanquin, et reseptfritt legemiddel mot barnemark, på apoteket. Tablettene inneholder et rødt fargestoff, pyrvin, som har spesifikk virkning mot småmark. Vanquin dreper både småmarken og larvene dens, og avbryter produksjonen av de smittsomme eggene.

Hele husstanden bør behandles samtidig. Husk samtidig forebyggende tiltak som klipping og skrubbing av negler, særlig god hånd- og toaletthygiene, hyppig bytting av sengeklær og nøye vask av toalettsetet og leker.

Eggene som allerede er produsert påvirkes ikke av pyrvin. På grunn av småmarkens livssyklus anbefales det derfor at alle i familien behandles samtidig, og at samtlige familiemedlemmer – på grunn av smittemuligheten – gjentar behandlingen etter to til tre uker. Man kan dermed unngå fortsatt smittespredning.

Vanquin

Vanquin kan brukes av gravide og ammende. Barn under 10 kg bør bare behandles etter samråd med lege. Les pakningsvedlegget før bruk eller i Felleskatalogen

Behandlingsformer for MAGE OG TARM

Mage og tarm

MARZINE

Marzine tabletter 50mg er reisesyketabletter som motvirker kvalme og brekninger.

Mage og tarm

NOVALUZID

Syrenøytraliserende tyggetabletter med mintsmak

Mage og tarm

VI-SIBLIN

Romoppfyllende avføringsmiddel, men kan også hjelpe mot løs mage.

Mage og tarm

VANQUIN

Vangquin er et legemiddel mot småmark (barneorm). Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk.

Mage og tarm

AC3

Ac3 Comfort behandler og forebygger endetarmsplager og brukes for å lindre symptomer som irritasjon og kløe f.eks.

Mage og tarm

MOXALOLE

Moxalole doseposer. Til behandling av forstoppelse.

Mage og tarm

ALCOS-ANAL MOT HEMOROIDER

Alcos-Anal inneholder natriumoleat og er et reseptfritt legemiddel som kan...