Young woman

4 ENKLE TIPS FOR Å AVDEKKE OM BARNET DITT HAR LUS

Lusesjekk er den viktigste måten å stoppe lusespredning i skoler og barnehager. Sjekker du barna dine for lus?

Publisert: 18. august 2017 kl 11:08

Young woman

Perioden etter ferier er tradisjonelle høysesonger for lus. Det er mange som har dårlig tid i hverdagen, med jobb, skole og kjøring og henting av barn. Da kan det være greit å huske at helgen kan være et bra tidspunkt å ta lusesjekken. I helgen har både store og små mer ro til å sette seg ned, og bruke de (få) minuttene som trengs.

Det er gjerne eggene man først oppdager. Eggene sitter så godt fast i håret at hårstrået gjerne ryker ved kjemmingen og egget følger med. Funn av luseegg alene er imidlertid ikke noe sikkert tegn på en pågående lusesmitte, de kan være klekte eller døde. Levende lus bør oppdages for en sikker diagnose. Eggenes plassering på hårstrået kan imidlertid være med på å bestemme tidspunktet for smitte. Eggene legges i hovedsak nær hodebunnen og håret vokser ca. en centimeter i måneden.

Hvis du vil se hvordan risikoen for lusespredning er der du befinner deg, kan du besøke nettsiden Luseradar.no. Dette er en nasjonal, uoffisiell oversikt over lusespredning, der foreldre kan se om det er stor fare for lusespredning i deres område. De fylkene der man ser en økning som tyder på kraftigere lusespredning enn normalt, merkes med rødt i et Norges-kart. Oversikten baseres på innrapportering av over 240 Vitusapotek sitt totale, ukentlige salg av alle lusemidler. Dette gir en lettvint pekepinn for på om du bør være obs på lusespredning.

Fremgangsmåte for lusesjekk

  • Legg et håndkle over skuldrene på barnet. Hvis barnet ditt har langt hår skal du bruke et ekstra håndkle for å fange eventuelle lus.
  • Kjem systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene. Skyll kammen eller tørk av den etter hvert tak, for å fjerne døde lus.
  • Kjem like systematisk fra pannen og ut til hårspissene.
  • Gjenta den samme prosessen fra nakken, for å sikre at alle lus er fjernet. Luseegg må kanskje fjernes med fingrene.

Behandlingsformer for HODELUS

Hodelus

LINICIN PREVENT SPRAY

Linicin Prevent Spray og forhindre at lus spres til deg og dine.

Hodelus

LINICIN

Linicin er en produktserie som effektivt forebygger og behandler hodelus.