Young woman

Ennå ikke for sent å få pene sommerføtter – her er ekspertenes beste tips!

Sommeren er her for fullt, og tiden er kommet for bare føtter. Har du latt dem forfalle gjennom vinter og vår, kan du trøste deg med at det ennå ikke er for sent å få den pene sommerfoten.

Publisert: 29. mai 2018 kl 07:05

Young woman

Første gang publisert juli 2015

Mange ser frem til late sommerdager i solen, både hjemme og på ferie. Det er godt å la kroppen få påfyllet som trengs før neste høst og vinter. For å føle seg vel når man viser mer kropp og hud, kan det ofte være greit med noen enkle forberedelser. Ikke minst på det som kan være lettest å glemme: Føttene.

Rikke Albrigtsen er fotterapeut på Artesia i Oslo. I løpet av året ser hun en lang rekke føtter, alle med ulike behov. Hun er ikke ukjent med at mange tar lettere på fotpleien i løpet av vinteren.

– Vi lever i et land med noen kalde, mørke måneder der mange bruker mindre tid på stell av føttene. I en travel hverdag er dette blant det som først velges bort når man uansett går i store, varme sko og støvler i flere måneder. Resultatet blir føtter som trenger ekstra omsorg når sommeren kommer, sier Rikke.

HARD HUD, FOTVORTER OG GNAGSÅR

Hun forteller at det fremdeles er mye du enkelt kan gjøre for å klargjøre føttene for omgivelsene i
sommermånedene. En god start er å bli kvitt hard hud.

– Fil føttene, og fortsett med dette én gang i uken. Du kan for eksempel gjøre det når du er i dusjen, eller benytte varmere dager til å ta med deg fotbadet ut i solen. Husk å smøre føttene med en god fotkrem, og gjenta dette som en fast rutine før du legger deg. Når du gjør det om kvelden, gir kremen friskhet og fukt til føttene i løpet av natten – og du blir klar til å hoppe rett i de nye sommersandalene når du våkner, sier Rikke, før hun fortsetter:

– Tiden er kommet for å gi føttene så mye luft som mulig. Det føles godt, og gjør at de raskt ser bedre ut. Gå barbent – har du plen eller bor i nærheten av en park, kan du la føttene kjenne gress som underlag. Det gir følelse av velvære, og er sunt og godt.

Et vanlig problem for svært mange, er at det dukker opp en eller flere fotvorter i løpet av de kalde månedene. Rikke forteller at dette enkelt kan behandles på hjemmebane:

– Har du vært uheldig og fått en fotvorte i løpet av vinteren, trenger du ikke gjemme føttene. Ikke la vorten stoppe deg i å gå barbent, du behandler den enkelt hjemme med VorteFri én gang i uken (finnes i alle apotek). Vortemiddelet tørker ut vorten fra innsiden, og er en smertefri behandling. Det er fargeløst, så det synes ikke at du har påført produktet.

Fotterapeuten forteller at man enkelt kan forebygge plager som dukker opp med nye sandaler og skinnende sol:

– Det er lett å få gnagsår når du tar i bruk nye sommersko og -sandaler. Husk å variere mellom ulike par, da får føttene tid til å venne seg til de nye sommeranskaffelsene. Husk gnagsårplaster i vesken, og ta på med en gang hvis såret dukker opp, da stopper du det fra å bli større. Husk også å smøre føttene med solkrem. I åpne sandaler tar solen raskt på føttene, fortsetter Rikke Albrigtsen på Artesia.

Apotekerens råd om neglesopp

En annen som er godt kjent med nordmenns forhold til egne føtter på denne tiden av året, er Mari Solberg, apoteker på Vitusapotek Jernbanetorget. Hun ser stadig folk komme innom for å behandle fotplager, og neglesopp er en gjenganger på hva man vil bli kvitt når føttene skal vises frem.

– Dette er en vanlig soppinfeksjon som mange pådrar seg, den starter ved at fotsopp smitter over til neglene. Dette skjer ikke minst når føttene i løpet av vintermånedene får mindre luft og ventilering i varme og tette vintersko. Soppen trives nemlig best under varme, fuktige og tette forhold. Månedene som kommer er derfor optimale for å behandle soppen, siden de som regel gir mulighet for å la føttene få mer luft, sier Mari, før hun fortsetter:

– I alle apotek finner du enkel behandling i form av reseptfrie soppmidler. Disse gir lokalbehandling mot neglesoppen, og dreper og hemmer soppen. Nalox er et slikt lokalbehandlende middel som finnes i de fleste apotek, og som mange får god effekt av. Husk at føttene skal vaskes og tørkes før du påfører middelet, avslutter apoteker Mari Solberg.

UNNGÅ SKIPPERTAKENE

For å slippe å stresse med å få penere føtter rett før sommeren, kommer til slutt Rikke Albrigtsen med en liten oppfordring:

– Det beste er selvfølgelig å stelle føttene hele året. Da slipper du skippertaket når sommeren kommer, føttene får den oppmerksomheten de bør ha som dine trofaste bærere, og du slipper å være redd for å ta av deg sokkene uansett når på året det er, avslutter fotterapeuten med et smil.

Behandlingsformer for FOTPLEIE

Fotpleie

NALOX

Nalox behandler negler som er rammet av en soppinfeksjon

Fotpleie

VORTEFRI FREEZE

VorteFri FREEZE er en rask hjemmebehandling som effektivt fjerner vorter på hender, armer og føtter.

Fotpleie

VORTEFRI ORIGINAL

VorteFri Original er en unik og effektiv vortebehandling som det kun tar sekunder å applisere.

Fotpleie

VORTEFRI PEN

VorteFri PEN er en unik og effektiv vortebehandling som det kun tar sekunder å applisere.