Pinnekjøtt. Ribbe. Multekrem. «Nam, nam», sier du kanskje. Og mange med deg. Julematen står høyt i kurs hos de fleste, kanskje det er derfor vi begynner å nyte den allerede i november på alskens julebord og vennefester. Her får du ernæringsfysiologens guide til hvordan du og magen din kommer dere helskinnet gjennom julebordenes utskeielser.
Julen har alltid handlet om god mat og godt drikke. Også da den i norrøn tid ble feiret som Jólablot rundt midtvintersolverv. «Jólablot» har gitt navnet til «julen», derfor er det vel ingen overraskelse at likhetene er mange. Feiringen bestod også i gammel tid av god mat og juleøl. Vel, kanskje i motsatt rekkefølge.
Noen ting har altså ikke endret seg. Og det har heller ikke magene, skulle vi tro. Våre norrøne forfedre kjente nok på den samme angeren etter overdrevent inntak av festmat og -øl, som vår tids julebordentusiaster kan kjenne på. Det er ikke få som har opplevd at dagen etter julebordets utskeielser preges av treg, murrende mage og lett kvalme. Så hva gjør man når man helst vil nyte uten å yte?